piątek, 21 sierpnia 2009

Szynka z ryżem jabłkowym i galaretką jabłkowo-pietruszkową

To już mj ostatni wyczyn.. Po prostu wybieram się dziś na urlop i już muszę zakończyć eksperymenty z jabłkami, co zaskutkuje jedyną ich surową postacią jedzona na plaży :D
To taka wariacja, troche zalatująca kuchnią restauracyjną, ale nadaje sie rówież do zrobienia w domku. Podaję porcję dla jednej osoby, gdyż tylko dla jednej gotuje. Z tego co słyszałam, ryż był wyśmienity :)

Od Veni - food

Szynka z ryżem jabłkowym i galaretką jabłkowo-pietruszkową
for uno persone :)

MIĘCHO
Jeden kotlet z szynki
sok z jednej cytryny
jeden wyciśnięty ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
1/2 szklanki piwa Redd's - jabłkwego
1/2 szklanki bulionu
sól, pieprz

Szynę wkładasz do miseczki, dodajesz czosnek, sok i sos sojowy, piwo, doprawiasz. Niech to sie marynuje i pracuje w lodówce przez kilka godzin.

RYŻ
2 łyżki oliwy
jakiś 15 cm. kawałek pora
jedna marchew
ząbek czosnku
mała cebula
1/2 szklanki ryżu
150 ml. soku jabłkowego
150 ml bulionu
sól, pieprz

Pora, marchew i cebulkę kroisz drobno, dodajesz wyciśnięty czosnek i wrzucasz to na rozgrzaną na patelce oliwę. Niech się to podsmaży i miękknie pod wpływem piekielnego ognia kuchenki gazowej :) Wrzucasz ryż, podlewasz to sokiem i bulionem, solisz, pieprzysz ( tylko bez skojarzeń )i przykrywasz pokrywką co jakiś czas mieszając. Ryż będzie gotowy jak będzie miękki ( ciężko było się tego nie domyśleć ) Jak płyn odparuje, proponuję dodać ewentualnie jeszcze trochę soku.

GALARETKA
250ml soku japcowego
3 listki żelatyny
garść świeżej pietruszki

Sok delikatnie podgrzewasz. Żelatyną z listkach namaczasz 5 minut w zimnej wodzie, odciskasz, wrzucasz do soku, tak żeby się rozpuściła. Dodajesz do jeszcze płynnej galarety po listku pietruszki, wkładasz do lodówy i czekasz aż stężeje.

Czas na ostateczne kroki. Mięso wrzucasz z marynaty na patelkę, smażysz około 5 minut po każdej stronie. Marynaty broń Cie panie Boże nie wylewasz. Jak już mięcho sie podsmaży, przekładasz kotleta do rondelka, wylewasz resztę marynaty, bulion i dusisz około 20 minut.

Ruż wykładasz, mięso gotowe też, bawisz się z Kurta Schellera, czyli dekorujesz talerz, dodajesz galaretke i rozkoszujesz się..

Od Veni - food

Od Veni - food

2 komentarze:

kasiaaaa24 pisze...

Wygląda fantastycznie. Odważne połączenie smaków, ale w rezultacie moze tworzyć pyszna potrawę :) Podoba mi się :)

grazyna pisze...

Pyszności! Ta galaretka jabłkowa z pietruszką mnie powaliła...A i ryż ciekawy. Cały obiad w jabłkowych smakach!
Miłego urlopu życzę i dziękuję za wspaniałe pomysły :)