wtorek, 11 sierpnia 2009

Marynowana pierś z kurczaka z puree z brokuł i masłem jabłkowym

Ino, jak japco to japco.. a jak nie słodko ( chodź to nie mój sort ) to nie słodko...
umyśliłam w głowie swojej marynatę, potem co by do niej wsadzić, i zrobiłam obiad.. będąc na permanentnej diecie sama nie zjadłam, ale skosztowałam, umarłam..
Ej, patent z jabłkami kompletnie mnie wytracił z równowagi dnia dietetycznego, bo przyznam Wam się szczerze, nie jestem jakimś curkocholikiem, ani czekoladocholikiem, ale jestem totalnie apple addicted.. co prawda na surowo, ale jak się coś tam pichci, zawsze można skubnąć sobie gryza, bądz dwa..

Od Veni - food


Marynowana pierś z kurczaka z puree z brokuł i masłem jabłkowym
dla uroczej dwójki

MARYNATA
jedna pierś z kurczaka, przedzielona w poprzek na dwa
1/2 startego na małych oczkach średniego jabłka
łyżeczka octu jabłkowego
łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki imbiru

Wszystko razem mieszamy, wkładamy to nasze cycate kurcze i odstawiamy je do lodówki, by zmarzło przez noc. Po nocy mięsko wyciągamy i kładziemy na ruszcie w piekarniku, nastawionym na 189 stopni, na jakieś 15 minut, po czym przewracamy owego cyca na drugą stronę na kolejna 20 minut :)

MASŁO JABŁKOWE
malutkie starte na papkę jabłuszko
łyżeczka cynamonu
łyżeczka cukru brązowego
125 g masła

Wszystko razem zagotowujemy w rondelku, gotujemy aż lekko nie zbrązowieje. Tu uwaga bo nie można tego ot tak sobie odstawić i tłuszcz błyskawicznie się wytrąci, a na talerz potrzeba nam tez trochę tego słodkiego osadu..

plus 1/3 paczki mrożonych brokuł, ugotowanym, doprawionych sola i pieprzem do smaku ( można dodać łyżkę masła jabłkowego ). Tak ugotowane brokuły miksujemy na puree

Układamy nasze arcydzieło na talerzu i gotowe :)

Od Veni - food

Od Veni - food


Od Veni - food

4 komentarze:

Szarlotek pisze...

Bardzo artystycznie podane :) Aż, się uśmiechnęłam :)

kasiaaaa24 pisze...

Jak pięknie podane :) Wygląda cudownie :)

grazyna pisze...

Świetny pomysł na marynatę jabłkową - imbir, sos sojowy - moje smaki:) A i masło jabłkowo cynamonowe bardzo ciekawe. Muszę to wykorzystać!No, i śliczne wizualnie!

dagal pisze...

Wow, ciekawa kombinacja. Hmm... może powinnam się bliżej przyjrzeć temu 'tworowi'.
Fajne zdjątka_