Od Veni - food |
Paluszki jabłkowe w cieście
około 25 sztuk
jajko
2 średniej wielkości jabłka
75g mąki
1 łyżeczka cukru
cynamon
125ml soku jabłkowego
olej do głębokiego smażenia
Oddzielasz żółtko od białka i to drugie wstawiasz do lodówki. Jabłka obierasz i kroisz, tak aby zrobić z nich paluszki. mąkę mieszasz z cukrem i cynamonem, ucierasz z żółtkiem i sokiem jabłkowym. Odstawiasz do lodówki na chwil parę. Schłodzone białko ubijasz na sztywną pianę i delikatnie łączysz z ciastem. Paluszki nadziewasz na długą wykałaczkę i smażysz w rozgrzanym oleju do uzyskania odcienia tu złota, tu brązu...
Od Veni - food |
Dip chrzanowo-jabłkowy
100ml śmietany
40g świeżo starego chrzanu
50g startego jabłka
kilka kropelek soku z cytryny
sól, pieprz
Popłakałam sie przy ścieraniu tego chrzanu.. ale nie ważne.. Zasada robienia dipu nigdy nie była jakos super skomplikowana.. poprostu łączysz wszystkie składniki i gotowe :D
Od Veni - food |
2 komentarze:
Paluszki rewelka! Że dip, to wiem - ja robię taki do ...szynki na Wielkanoc!
Ja nie lubie chrzanu w ogóle.. ale tak jakos mi pasował :D
Prześlij komentarz