środa, 12 sierpnia 2009

Paluszki jabłkowe w cieście z dipem chrzanowo - jabłkowym.. no rewelka

znalazłam w nowej kuchni przepis nawiśnie w cieście.. już długo szukałam czegoś takiego bo smażenie w głębokim oleju to nie mój konik i sama nie mogłam nic wymyśleć. No i nowa kuchnia przybyła mi z ratunkiem. Proporcje, które podaję są 1/2 tych jakie były w oryginalnym przepisie ( oprócz jajka, tego na dwoje nie podzielę ). Paluszków wyszło w sumie sporo jak na mnie samą w kuchni ( tak, tak, ja na diecie tego nie zjem :P ), a ich ilość wachała się około 25 sztuk małych słodkich grzeszków. Ale żeby nie było aż tak słitaśnie, schrzaniłam to dipem chrzanowo jabłkowym i volia!

Od Veni - food

Paluszki jabłkowe w cieście
około 25 sztuk
jajko
2 średniej wielkości jabłka
75g mąki
1 łyżeczka cukru
cynamon
125ml soku jabłkowego
olej do głębokiego smażenia

Oddzielasz żółtko od białka i to drugie wstawiasz do lodówki. Jabłka obierasz i kroisz, tak aby zrobić z nich paluszki. mąkę mieszasz z cukrem i cynamonem, ucierasz z żółtkiem i sokiem jabłkowym. Odstawiasz do lodówki na chwil parę. Schłodzone białko ubijasz na sztywną pianę i delikatnie łączysz z ciastem. Paluszki nadziewasz na długą wykałaczkę i smażysz w rozgrzanym oleju do uzyskania odcienia tu złota, tu brązu...
Od Veni - food

Dip chrzanowo-jabłkowy
100ml śmietany
40g świeżo starego chrzanu
50g startego jabłka
kilka kropelek soku z cytryny
sól, pieprz

Popłakałam sie przy ścieraniu tego chrzanu.. ale nie ważne.. Zasada robienia dipu nigdy nie była jakos super skomplikowana.. poprostu łączysz wszystkie składniki i gotowe :D
Od Veni - food

2 komentarze:

grazyna pisze...

Paluszki rewelka! Że dip, to wiem - ja robię taki do ...szynki na Wielkanoc!

Veniuszka pisze...

Ja nie lubie chrzanu w ogóle.. ale tak jakos mi pasował :D