poniedziałek, 10 marca 2008

Krem orzechowo-czekoladowy

Rewelacyjny do tortów, deserów i tym podobnych... Klasyka i podstawa do całej masy innych kremów :)



Krem orzechowo - czekoladowy
( na spory tort )

170g ciepłej śmietany 30%
120g praline
200g mlecznej czekolady
400g ubitej śmietany 30%
5g żelatyny

Przygotowanie:

Pokrusz czekoladę w metalowej misce, dodaj praline i wstaw ją na garnek z gotującą wodą. Poczekaj Az się rozpuści. W ciepłej śmietanie rozpuść żelatynę i dodaj do masy orzechowo-czekoladowej, dokładnie wymieszaj! Poczekaj Az masa przestygnie i dodaj ja do bardzo dobrze ubitej śmietany, dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 45 minut.

:D

2 komentarze:

aklat pisze...

Bardzo mi się podoba ten krem! koniecznie musze wypróbować :)

aklat pisze...

Hmmm pyszny! choć mój miał troche inną konsystencję, mniej piankową a bardziej zwartą. Na pewno będzie powtórka marzą mi się czekoladki z tym kremem :)