niedziela, 17 lutego 2008

Praline

Praline:

120g orzechów laskowych
100 g cukru pudru
20ml wody

Orzechy wstaw do piekarnika na jakieś 10 minut w temp 150C. Wyjmij i obierz ze skórki.
Zagotuj cukier z wodą do temp 114C i dodaj orzechy, mieszaj żeby sie nie przypaliły i nie próbuj próbować takich prażonych orzechów prosto z gara bo możesz sobie poparzyć język... Jak juz każdy orzeszek ubierze karmelowy garnitujek ostaw je żeby trochę przestygły a nastepnie miel tak długo aż orzechy nie wytrącą swojego tłuszczu i nie powstanie jednolita cudownie pachnąca masa..



Volia!

4 komentarze:

art pisze...

Oh I'm a Praline addict, love it. Thank you for sharing this!

sunset art pisze...

Oh look at these, love Praline too.

pop art canvas pisze...

Great stuff, this looks divine!

flower canvas art pisze...

Lush, who doesn't love Praline!