niedziela, 17 lutego 2008

Marcepan

Z przepisu Macka Kuronia.. narazie najsmaczniejszy i prawie w całości zacytowany z jego strony:

Marcepan
800 g obranych, mielonych migdałów
800 g cukru pudru

Przygotowujemy rondelek. Wsypujemy cukier i dolewamy po półtorej szklanki wody. Podgrzewamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Dosypujemy do mielone migdały. Mase musimy gotować około 15 minut, ciągle je mieszając, dlatego do tego zajęcia dobrze jest zatrudnić drugą osobę. Po ugotowaniu - studzimy.

Od redakcji:
Do takiej masy mozna dodac sok z cytryny, czekolade, kawe, barwniki spozywcze i co jeszcze dusza zapragnie, wszystko w zalezności jaki chcesz uzyskac efekt..

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Fajny prosty przzepis ;) Mam pytanko, czy ta masa się nie kruszy?

Veniuszka pisze...

jak wyschnie owszem, tak to nie

modern canvas art pisze...

Very nice, I enjoy this post.