Z przepisu Macka Kuronia.. narazie najsmaczniejszy i prawie w całości zacytowany z jego strony:
Marcepan
800 g obranych, mielonych migdałów
800 g cukru pudru
Przygotowujemy rondelek. Wsypujemy cukier i dolewamy po półtorej szklanki wody. Podgrzewamy i czekamy, aż cukier się rozpuści. Dosypujemy do mielone migdały. Mase musimy gotować około 15 minut, ciągle je mieszając, dlatego do tego zajęcia dobrze jest zatrudnić drugą osobę. Po ugotowaniu - studzimy.
Od redakcji:
Do takiej masy mozna dodac sok z cytryny, czekolade, kawe, barwniki spozywcze i co jeszcze dusza zapragnie, wszystko w zalezności jaki chcesz uzyskac efekt..
3 komentarze:
Fajny prosty przzepis ;) Mam pytanko, czy ta masa się nie kruszy?
jak wyschnie owszem, tak to nie
Very nice, I enjoy this post.
Prześlij komentarz