Przy okazji wymędziłam dość fajny przepis na lekki aczkolwiek stabilny biszkopt - nie biszkopt, w sam raz do tortów. Ponieważ spody pieczemy w 2 kolorach, podaje przepis na jeden spod, zaznaczając ze w tym bez kakao, zamiast niego dodajemy mąki...
Od Veni - food |
Szachownica
rozmiar tortu.. ja wiem, 8, 10 lub 12 osób
CIASTO:
175g mąki
50g kakao ( w drugim spodzie zamiast kakao dodajesz mąki)
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
225g miękkiej margaryny
225g cukru
4 jajka
esencja waniliowa
POLEWA/KREM:
80g cukru
1/2 szklanki wody
180ml kremówki + 120g ubitej kremówki
225g czekolady gorzkiej
225g masła
Do dzieła. Nastawiasz piekarnik na 160 stopni Celsjusza. Wszystkie suche składniki przesiewasz i dodajesz resztę składników, miksując do uzyskania gładkiej masy. Przekładasz do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy 20 cm. Pieczesz około 45 minut. Jak ciasto będzie gotowe, studzisz je i powtarzasz dokładnie te same czynności piekąc drugie ciasto, tylko ze w tym przypadku zastępujesz kakao mąką. Drugie ciasto również studzisz. Teraz czas na polewo-krem. Pisze tak ponieważ 3/4 z całości tego co powstanie, zostawiasz i dodajesz do tego ubita śmietaną, tak żeby mieć krem na dekoracje tortu. a więc tak. Wodę zasypujesz cukrem i gotujesz na ogniu do powstanie bardzo jasno brązowego karmelu. Pierwsza śmietanę zagotowujesz. Jak karmel będzie gotowy ostawiasz go na minutę i dodajesz śmietaną. Połamana czekoladę wkładasz do miski i zalewasz toffi. Mixujesz aż masa będzie chłodna i na koniec dodajesz masło i jeszcze tak to zamęczasz mikserem jakieś 2-3 minutki. Studzisz. I teraz: Każdy ze spodów przekrawasz w poprzek na dwa każdy z nim jeszcze dzielisz na trzy pierścienie, ja braku wykrojników cukierniczych, które by się przydały w tym przypadku ( wielkości 15, 10 i 5 cm) wycięłam takie koła z papieru, przyłożyłam do cista i ostrożnie wycięłam nożem. Zamieniasz teraz pierścienie ze sobą.. ach.. Żeby dokładnie wytłumaczyć o co mi chodzi zamieszczam rysunek:
Od Veni - food |
ma po wycięciu i zamianie powstać coś takiego. Rozumiesz?
Teraz, w obręczy tortownicy kładziesz pierwszą zamienioną warstwę i polewasz ta polewą. Potem drugą i tak dalej. Polewa sprawi ze ciacho będzie tak fajnie wilgotne..
Wstawiasz do lodówki na godzinę. W tym czasie do reszty polewy dodajesz ubita śmietanę i powstały krem również chłodzisz. Po godzinie zdejmujesz ostrożnie obręcz i dekorujesz... uff.. gotowe..
Od Veni - food |
A przepis na masę do robienia ozdób znajdziesz O TUTAJ
8 komentarzy:
Wygląda obłędnie!
Jestem pod wrażeniem wykonanej pracy :) Bardzo efektowny !
Zawsze mnie fascynowaly takie ciasta-szachownice. Sliczny torcik :)
Wygląda ciekawie :)
piekny jest i ten efekt jest wart tej pracy :))
Podziwiam za cierpliwość, ale wygląda FENOMENALNIE! Cudowne ciasto.
Niezwykle efektowne ciasto! Goście pewnie oniemieli:)
Dziękuje, ale nie ma co sie zachwycać, trzeba samemu spróbować :)
Prześlij komentarz