wtorek, 7 kwietnia 2009

Veni, vidi zjadłam...

Mama powiedziała ze tak powinno sie na zwać ten torcik.. dziewczyny sie zajadały, ja spróbowałam tego co odkrojone.. i dobrze bo inaczej tytuł zrzmiałby.. przybyłam, zobaczyłam, wpie****ilam.. (tu prosze o wybarzenie za mój język, ale inaczej ubrac tego w słowa nie moge...

Od food


Ciasto z dwoma kremami "Veni, vidi..."
fla 6-8 osób

biszkopt:
Przepis na biszkopt taki sam jak w wypadku tego ciasta, tyle ze zamiast przyprawy korzennej daje poprostu kakao do zabarwienia i tego cudnego posmaku..

Krem migdałowy:
150g migdałów
550ml mleka
6 żółtek
100g cukru pudru
400ml śmietany kremówki
5-6 łyżeczek żelatyny
3 łyżki kakao

Krem czekoladowy:
400ml śmietany kremówki
200g białej czekolady
3 łyżeczki żelatyny

Do dzieła bohaterowie kuchennych mikserów i piekarnikowych otchłani!
Biszkopt robisz wg przepisu, studzisz i nie zawracasz sobie nim głowy..

Krem migdałowy z całośći zerżniety z kwietniowego magazynu kuchnia, wiec jak to na plagiat przystało, co do joty go przepisze:
"Migdały mielemy i gotujemy w pół litrze mleka (czyli 50ml zostawiasz na zelatyne - przy.red) przez poł godziny, odstawiamy na 10 minut, a pozniej przecedzamy przez sito. Żółtka ucierany z cukrem, śmiatanke ubijamy dodając kakao. Pozostałe mleko mieszamy z żelatyna, Gdy spęcznieje, łączymy je z mlekiem migdałowym. Podgrzewamy ale nie zagotowujemy, a potem powoli wlewamy do żółtek cały czas mieszając. Dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy. Wkładamy do lodówki"
No, to dalej ja :P
Czekoladr rozpuszczasz i łączysz ze ubitą śmietaną, po drodze ciut jej odlewając i rozpuszczajać w niej żelatyne. Łączysz wszystko razem dokładnie i siup do lodówki..

Gdy wszystko już sie prawie zsiądzie to wykonujesz czynności w kolejności nastepującej..:
1. kładziesz biszkopt
2. na biszkopt krem migdałowy
3. do lodówki na 15 minut
4. dajesz śmietane
5 do lodówki na dłużej niż 15 minut
6. jak juz wszystko będzie ze sobą grało, ścinasz brzegi ciasta, posypujesz kakao i przystrajasz czym tam Ci sie podoba ( mnie z braku laku baaaaardzo podobały sie płatki migdałowe :) )

i wsio..

Od food

7 komentarzy:

asieja pisze...

wygląda bosko..
ja pewnie też nie potrafiłabym się powstrzymac przed dokładką i kolejną..;)

kuchareczka58 pisze...

Wygląda obłednie!!!!!!!!

magda barcik pisze...

ale piękny!!! przepis na krem migdałowy wykorzystam jutro ;)

Gosia Oczko pisze...

Uła! nieeeezłe to! ;)

emma001 pisze...

Wyglada po prostu rewelacyjnie. Uwielbiam ciasta z kremami. Przepis koniecznie kiedys musze spróbować!

olalala pisze...

Wow! Pyyyszny ;)!

Unknown pisze...

Ja nie przepadam za słodkimi kremami, ale ten jest doskonały, bo pozostawia świeży posmak w ustach. Pycha !!!!