Od Veni - food |
Krem cytrynowo bazyliowy..
dla nawet 8 osób
garstka liści bazylii
220g cukru
sok z trzech cytryn
zest z jednej cytryny
400ml śmietany kremówki
Cukier wsypujesz do miski i dodajesz do niego bazylię. starannie swoimi własnymi recoma robisz owym listka cukrowy peeling :P czyli ugniatasz cukier z tymi liścmi, żeby przeszedł on cały ich aromatem, robisz to tak długo aż cukier nie zrobi się zielony i aż nie dopadną Ci ręce. Wsypujesz ten cukier do garnuszka, dodajesz zest, dolewasz sok z cytryny i lekko podgrzewasz aż się cykrzysko nie rozpuści.
W tak zwanym międzyczasie ubijasz śmietanę na dość sztywno... Wtajemniczeni domyślają się następnego kroku, a nie wtajemniczeni czytają dalej bo już im sie ten cukier pali..
Zdejmujesz garnuszek z ognia, przelewasz przez sito całą miksturę i dodajesz lekko schłodzona do śmietany. Teraz czas oczekiwania.. ten jest względny, ale powinno być gotowe jak będzie to sztywne :)
Jak chcesz pobawić się we mnie, to serwujesz to wszystko z połówkach od cytryn :) i przystrajasz listkami bazylii :)
Od Veni - food |
3 komentarze:
Mniam, wygląda cudownie :). Lubię cytryny! A taki krem to smakować musi bosko :).
A co to jest ten zest?
jest to skórka z cytryny :)
Prześlij komentarz