Od food |
Ciasto z dwoma kremami "Veni, vidi..."
fla 6-8 osób
biszkopt:
Przepis na biszkopt taki sam jak w wypadku tego ciasta, tyle ze zamiast przyprawy korzennej daje poprostu kakao do zabarwienia i tego cudnego posmaku..
Krem migdałowy:
150g migdałów
550ml mleka
6 żółtek
100g cukru pudru
400ml śmietany kremówki
5-6 łyżeczek żelatyny
3 łyżki kakao
Krem czekoladowy:
400ml śmietany kremówki
200g białej czekolady
3 łyżeczki żelatyny
Do dzieła bohaterowie kuchennych mikserów i piekarnikowych otchłani!
Biszkopt robisz wg przepisu, studzisz i nie zawracasz sobie nim głowy..
Krem migdałowy z całośći zerżniety z kwietniowego magazynu kuchnia, wiec jak to na plagiat przystało, co do joty go przepisze:
"Migdały mielemy i gotujemy w pół litrze mleka (czyli 50ml zostawiasz na zelatyne - przy.red) przez poł godziny, odstawiamy na 10 minut, a pozniej przecedzamy przez sito. Żółtka ucierany z cukrem, śmiatanke ubijamy dodając kakao. Pozostałe mleko mieszamy z żelatyna, Gdy spęcznieje, łączymy je z mlekiem migdałowym. Podgrzewamy ale nie zagotowujemy, a potem powoli wlewamy do żółtek cały czas mieszając. Dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy. Wkładamy do lodówki"
No, to dalej ja :P
Czekoladr rozpuszczasz i łączysz ze ubitą śmietaną, po drodze ciut jej odlewając i rozpuszczajać w niej żelatyne. Łączysz wszystko razem dokładnie i siup do lodówki..
Gdy wszystko już sie prawie zsiądzie to wykonujesz czynności w kolejności nastepującej..:
1. kładziesz biszkopt
2. na biszkopt krem migdałowy
3. do lodówki na 15 minut
4. dajesz śmietane
5 do lodówki na dłużej niż 15 minut
6. jak juz wszystko będzie ze sobą grało, ścinasz brzegi ciasta, posypujesz kakao i przystrajasz czym tam Ci sie podoba ( mnie z braku laku baaaaardzo podobały sie płatki migdałowe :) )
i wsio..
Od food |
7 komentarzy:
wygląda bosko..
ja pewnie też nie potrafiłabym się powstrzymac przed dokładką i kolejną..;)
Wygląda obłednie!!!!!!!!
ale piękny!!! przepis na krem migdałowy wykorzystam jutro ;)
Uła! nieeeezłe to! ;)
Wyglada po prostu rewelacyjnie. Uwielbiam ciasta z kremami. Przepis koniecznie kiedys musze spróbować!
Wow! Pyyyszny ;)!
Ja nie przepadam za słodkimi kremami, ale ten jest doskonały, bo pozostawia świeży posmak w ustach. Pycha !!!!
Prześlij komentarz