Juz wiem czemu czasami do ludzi zwraca sie pre "stary piernik" to dlatego ze piernik zanim sie go upiecze musi 4 tygodnie wyleżakować, a jak już sie odczeka i upiecze sie to korzenne cudo, potrzebuje kolejnych 4-5 dni zanim sie zje... Ale warto :)ja do przyprawy do pierników dodałam jeszcze troszke mielonej papryczki chilli, żeby w życiu nie bylo az słodko...
Piernik
( dla 6 osób )
500g mąki
250g miodu
125g masła
2 jajka
60 ml mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki przyprawy do pierników
odrobina mielonego chilli
Przygotowanie:
Podgrzej miód, z masłem. nie powzól żeby wrzało, ale musi być naprawde gorące. Jak troche sie przestudzi dodaj mąkę, jaja. W mleku rozpuść sode i szczypte soli, ddaj do mieszanki. Na koniec dodaj przyprawy do pierników i wyrób ciacho. Taką mase najlepiej przelac do glinianego dzbanuszka, przykryc ściereczka i ustawić przypomnienie na za 4 tygodnie. Po tym czasie mase podziel na dwie części wylej do dwóch identycznych blach, piecz w temperaturze 200ºC przez ok. 30 minut. Jak wystygnie przekładaj placki masą marcepanową, kajmakową czy jaką ci sie wymysli. Mozesz polukrować, polac polewą i tylko sie rozkoszować tym niesamowitym smakiem :) dodam jeszcze ze najlepiej smakuje naprawde po kilku dniach :)
4 komentarze:
Czym przyozdobiony jest ten piernik? To jest polewa czekoladowa i biala czekolada? I jeśli można wiedzieć, co to jest "to białe" pod polewą? :P
To białe pod polewą to marcepan, a góra przyozdobiona jest czekoladą i lukrem :)
Dziękuję za odp., na pewno wykorzystam przepis ;)
Czy mogłabyś zdradzić jak wykonać taką idealną linię dekoracyjną???? Szacunek... :)
Prześlij komentarz