Ciacho Bananowe
(tortownica 22 cm)
125g masła
szklanka cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
3 jajeczka
2 szklanki mąki
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
szklanka grubo posiekanych bananów
Sos karmelowy:
1/4 szklanki brazowego cukru i
szklanka śmietanki
Otóż.. Masło ze cukrami miksujesz na puch, wbijasz po jednym jajeczku i dalej miksujesz, po czym jak już się tak namiksujesz jak nienormalny, siejesz mąkę, proszek, cynamon, dokładasz śmietanę i banany.. jak szaleć to szaleć nie?Tortownice natłuszczasz i wylewasz ciasto i pieczesz gdzieś 50-60 minut w temperaturze.. powiedzmy 180 stopni. Jak już ciacho ładnie się upiecze, robimy sosik: czyli śmietanę z cukrem grzejesz w rondelki i mieszasz, pilnując żeby się nie poprzypalało, aż do rozpuszczenia sie cukru. Jak już się zagotuje to zwiększasz ogień i jeszcze gotujesz 8 minut żeby zgęstniało.. dajesz na ciasto i obrastasz w piórka :D
ja obrosłam podwójnie bo mi się jeszcze chciało to zdobić czekoladą :P
Od food |
4 komentarze:
Witam!
Piękne ciasto!!! Jak wykonać tak cudowny wzór na cieście? Jest do tego jakiś przyrząd czy specjalna metoda??
Ania
Heej!
metoda jest bardzo prosta, robisz równoległe pasy i cieście i wykałaczka raz robisz kreska prostopadła od "góry do dołu" a drugi raz od "dołu go góry" i tak na zmiane.. spróbuj sobie najpierw na talarzyku jakims z na przyklad dwoma kolorami polewy czekoladowej, a potem jak juz sie wprawisz, nakładaj na ciasto :)
pozdrawiam
Dziękuję Veniuszko :) Popróbuję następnym razem... Pięknie to wygląda, mam nadzieję, że się uda :))
Piernik przyozdobiłaś niesamowicie także! Tak idealne krawędzie!!! Pięknie!
Bardzo fajny blog! Pozdrawiam!
Ania
jak nie wyjdzie, przy nabliższej okazji, postaram sie zrobic instrukcje obrazkową :)
dzieki wielkie :D
Prześlij komentarz