niedziela, 17 lutego 2008

Czekoladowe szaleństwo...

Popełniłam grzech... ale to taki ze z podziwu wyszłam z siebie i stanełam obok juz nie mowiac jakich sie nabawiłam poparzeń od opalania sie we własnym blasku... Dobra, zeby nie przesadzać. Z okazji swoich urodzin wyprawiłam mały obiad rodzinny, oczywiscie którego zwięczeniem był torcik urodzinowy. Czekoladowe ciasto które kryło w srodku marcepan i krem. Samo ciasto jest dosc łatwe do wykonania, nawet nie pracochłonne a jego nie za słodki, nie za gorzki smak sprawi ze kto bedzie je jadł nie pożałuje, i precz diety i reżimy! Veni miała urodziny!



Czekoladowo czekoladowe ciasto czekoladowe z czekoladowo - orzechowym kremem i z odrobina marcepanu
(dla 12 osob)

Czekoladowo czekoladowe ciasto czekoladowe:

130g masła
130g czekolady (90% kakao Wawela jeśli mozna
25 ml mocnej kawki
130g mąki
po pół łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
150g cukru ( najfajniej brązowego)
2 jajka
100 ml śmietany
esencja vanilkowa

Do dzieła!
masło z czekolada roztapiamy, pamietaj ze najlepiej rozpuszczac czekolade z garnuszku wsadzonym z wiekszy garnej z gotujaca sie wodą, ale tak zeby nie dotykał ani tej wody ani nie był za blisko pary gdyz czekolada zgęstnieje i nic sie z niej nie zrobi.. dodajemy kawe i vanilke.
Do dużej miski przesiewany mąke, proszek do pieczenia i sodę, dodajemy cukier. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i dodajemy do mąki, dolewamy czekoladę z masłem i mieszamy.
Ciecho wylej do formy wyłożonej papierem pergaminowym i piecz jakies 50 do 60 minut w piekarniku w temperaturze 160C.

Krem czekoladowo - orzechowy

80g ciepłej śmietany 30%
100 g praline
100g mlecznej czekolady
200g ubitej śmietany 30%
3g żelatyny

Pokrusz czekoladę w metalowej misce, dodaj krem orzechowy i wstaw ją na garnek z gotującą wodą. Poczekaj Az się rozpuści. W ciepłej śmietanie rozpuść żelatynę i dodaj do masy orzechowo-czekoladowej, dokładnie wymieszaj! Poczekaj az masa przestygnie i dodaj ja do bardzo dobrze ubitej śmietany, dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na 45 minut.

Przygotowanie:

Wystudzone ciasto przekrój na pół i przekłóż masa marcepanową i 3/4 kremu. Reszte kremu rozsmaruj na wierzchu ciasta i na bokach, udekaruj rurkami waflowymi i posyk kakao...

Smacznego!


2 komentarze:

Mafilka pisze...

Każdy tort urodzinowy z założenia i nazwy jest odpustem od diet wszelakich ;)
Wszystkiego najlepszego! I już wiem przed jakimi dylematami stanę w swoje urodziny.... ;)

london canvas pisze...

Really great post, thank you for sharing this with us!