sobota, 9 stycznia 2010

Muffiny czarno-białe :)

Witam Panie w nowym roku.. jest dopiero jego dziewiąty dzień a ja jestem juz tak okropnie zmęczona... nie mam siły myśleć o mojej pracy w co dopiero ją napisać, a poza tym ta zima... oj ta zima, mnie wykańcza. Święta minęły, sylwester tez.. nawet miałam dodać mój sylwestrowy jadłospis, ale jakoś nie mam na to siły..
Jak ktoś ma jakiś sposób na mobilizacje to poproszę, bo nawet nie mam nawet humoru na jedzenie czekolady [sic!].. ale o muffinach coś napiszę :)

Od Veni - food


Muffiny czekoladowe z serkiem i wanilią w środku :)

(na 12 muffinek)

szklanka mąki
pół szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
3/4szklanki mleka
1/3 szklanki oleju

250g serka waniliowego
2 łyżki cukru
laska wanilii

Wszystkie suche składniki łączymy w misce, a w oddzielnej miksujemy razem jajko z mlekiem i olejem. Jak już powstanie z tego gładka masa, wsypujemy suche składniki i dalej miksujemy. Mieszamy serek z cukrem z z wypatroszonymi z wnętrza wanilii ziarenkami. Blaszkę muffinkową smarujemy obficie masłem i wykładamy papierem do pieczenia. I teraz są dwi sposoby nakładanie tych muffinków, oba wypróbowany na jednej balszce wiec uwaga, uwaga sposób pierwszy dla leniwych nie lubiących brudzić niepotrzebnie przyborów kuchennych:
Nakładasz na dno masę kakaową, potem na to łyżeczka serka i przykrywasz znów masa kakaową tak na 3/4 głębokości foremki i nie zawracasz sobie juz niczym głowy, sposób drugi natomiast angażuje rękaw cukierniczy i wygląda tak: na dno dajesz masę kakaową tak na 1/2 wysokości, wkładasz w środek czubek z rękawa cukierniczego wypełnionego tym serkiem i wciskasz go do środka tak by całość podniosła sie tak na 3/4 wysokości. Oba sposoby dobre, jednak ten drugi jest praktyczniejszy jeżeli masz do zrobienia ze dwie takie blaszki po 12 muffinków..
Wkładasz do piekarnika na 20 minut rozgrzanego do 170 stopni :D

Od Veni - food

1 komentarz:

Carmellina pisze...

Zrobiłam, wyszły rewelacyjne :))

http://seventhheaven.blox.pl/2010/02/Czarne-muffiny-z-waniliowo-bialym-srodkiem.html