Od Veni - food |
Brownie z orzechami
(6-8 osób)
1 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki cukru
4 jajka
paczka miękkiego masła
wanilia
150g orzechów laskowych
Nie wiele się pomylę jak napisze to co na początku.. Ale kurcze, czemu jak to jest akurat łatwe, ja nadal nie mam samochodu i nie mieszczę się w spodnie? :)
Więc używając miksera, masło z cukrem ucieramy. Dodajemy jajuszka a potem suche składniki. Jak już wszystko się połączy dodajesz orzechy, wylewasz ciasto do wysmarowanej formy i pieczesz.. 180 stopni Pana celsjusza i 40 minut skradzionego Panu czasowy, daje nam gejowski duet, określający nasz wspólny cel - upieczone ciasto.. Tak tylko wtrącę.. Zamiast orzechów, zawsze dodawałam połamane na małe kawałeczki, dwie tabliczki czekolady. Jest to ciekawe, bo jak ciasto jest już zimne, jedząc je, natrafiasz na kawałki czekolady, które rozkosznie rozpływają się ustach. A tak na marginesie, wiedzielście, że masło kakaowe ma dość nietypową temperaturę topnienia.. Jest to temperatura panująca w ustach..
Smacznego :)
Od Veni - food |
1 komentarz:
No, bo ciasto łatwiej upiec, niż pilnować, żeby zmieścić się w spodnie... Smakowite to Twoje brownie. A z czekoladą - świetny pomysł!
Prześlij komentarz