piątek, 18 marca 2011

truskawki [2[(jajka+cukier) + (śmietana + tymianek) + mascarpone] + 2(truskawki+cukier+galaretka+sok z cytryny) / (migdały+masło) ]= !²

W prostym równaniu, jak mówie, że coś jest zajebiscte, przezemnie zhendmejdowane, to takie to coś musi byc i koniec. kropka, bez dyskusji.
alem żem popełniła dessert! taki, że sama wyszłam z siebie, padłam na swe kolano jedno po chwili i drugie i niczym ślepo zapatrzony w boga muzumanim ortodoks, sama sobie oddawałam pokłony w niebogłosa wyłając: "aaaalahamalahamamahllaaamaralahaaamaratahalaaa" .. czy jakos tak..
no nic, wiadomo o co komon..
moje wojaże nagielskie pewnie niedlugo dobiegna końca, wiec póki co kozystam z tego ze w tesco moge kupisz świeże zajebiste truskawy i działam.
to działamy dziewuszki i faceciki!

A! Przepraszać na wcześniej wspomnianych kolanach dwóch ze zdjecia.. są takie se ale to wszyatko przez chłopaków, dzień św. Patryka i 7 Guinessow!!

Od Veni - food

Truskawki [2[(jajka+cukier) + (śmietana + tymianek) + mascarpone] + 2(truskawki+cukier+galaretka+sok z cytryny) / (migdały+masło) ]= !²
(wyszły mi 3 kielony, ale duże wiec powinno wystarczyc na 6 małych, rozsądnych porcyjek)

800 g truskawek + sok z jednej cytryny
około pół szklanki cukru
opakowanie 250 g serka mascarpone
2 żółtka
sok z jednej cytryny
8 - 10 gałązek kolo tymianku świeżego (we Londonie maja tymianek cytrynowy, tego użyłam, a co!)
100 ml śmietany
łyzka masła
800 g truskawek
100 g płatkow migdałów

[Listonic]

Dobra git majonez do dzieła:
Truskawką użądzasz generalny prysznic, odszypułkujesz, z 800 grm wybierasz ze 6 najładniejszych okazów, zjadasz 4. Z truskawek jakie zostały okolo 1/4 kroisz w kosteczke, resztę blenderem z ostrzami przerabiasz na papke, bądz bezwzględna! Nie będa stawiać oporu! Mus truskawakowy dowolnie słodzisz, dolewasz sok z cytryny i odparowujesz w rondelku na malusik ogniu co by pogęstniały. Ja dodałam troche bezcukrowej galaretki, pewnie dodałabym żelatyny, ale nie umieszczałam tego w przepisie bo nie znam sie na proporcjach za bardzo, jeżeli mowa o tych czynach których sie dopuszczamy.
Dobra, smietane przelewasz do nastepnego rondelka, stawiasz na wolnym ogniu i wrzycasz do niej posiekany tymianek (ja w sumie wolałam rozmaryn, ale zapomnialałm kupic..) jedna czy dwie gałązki tego rozmarynu podpaliłam nad gazem i palące się wrzuciłam do smiatany.. nie wiem czy cos to dało, ale mozna przyszpanić :)
Pogotuj ta smietane jakies 5 - 10 minut, odstaw z gazu i schłodz, tak konkretnie.
Żółtka ubijasz na kogel mogel z cukrem, dajsz mascarpona, jeszcze dalej miksujesz wrzucasz wcześniej pokrojone truskawki, i nadal miksujesz. Smietane tymiankową ubijasz i dodajesz do kremu i włala. Poki co.
Płatki migdałów podrumieniasz na patelce, az nie zacznie pachniec, dodajesz do nich łyżke masła i troche solisz. Chodzi o to żeby te płatki nie rozmiekły jak już znajdą się miedzy kremami.
Mus z truskawek tez schodzisz oczywiscie.
no! to jak już masz wszystko zimne i schłodzone, dajesz jadna wartwe musu w dowolnie wybrane przez siebie naczynie.. dla mnie może to byc jadna szklana miska litrowa, byle by Ci smakowało. Na warstwe musu dajesz grubsza warstwe kremu. Oddzielasz to warstą migdałów, dajesz druja warstwe musu, i druga warstwe kremu. Dowolnie zdobisz górę, cieszysz się, że w ogóle chciało Ci sie to robić, po czym jesz i robiesz tak: "aaaalahamalahamamahllaaamaralahaaamaratahalaaa", klęcząc na kolanach, wykrzykując to do mojej wyimaginowej mnie.
ciao!

Od Veni - food

Od Veni - food

6 komentarzy:

Russkaya pisze...

Zawsze się uśmiecham czytając Twoje opisy :)))) I to chyba one są tu główną atrakcją ;) Pozdrawiam!

Veniuszka pisze...

a..
dzieki...
skoro opisy sa glowna atrakcja a nie gotowanie to od dzis zaczne pisac o tym jaka jest pogoda co?

Kubełek Smakowy pisze...

Niesamowity deser. Wszystkiego bym się spodziewała, ale nie tego tymianku. A cytrynowy musi cudownie współgrać z bukietem smakowym i zapachowym deseru. Ua!

lo pisze...

Opis i deser są świetne. Nie wiem, co na pierwszym miejscu. Tych pysznych truskawek to zazdroszczę, nie mogę doczekać się na pierwsze owoce ze smakiem.

landscape canvas art pisze...

Very intersting blog for me, thanks.

Mike pisze...

Wow that's brilliant, thanks a lot for sharing this with us!