wtorek, 23 lutego 2010

Kurczak z nuta miodu i sezamu

Tak piszę sobie nocną porą, co wyczarowałam sobie na sobotni obiad. Przepis nie jest zbyt skomplikowany i zawierał w sobie wszystko co znalazłam w domu, a nie było tego za wiele.. tak więc moj przepis zawiera same najpotrzebniejsze składniki by było smacznie i zdrowo..

Od Veni - food

Kurczak z nuta miodu i sezamu
dla jednej osóbki

jedna pierś z kurczaka
łyżka miodu
około 3 łyżek sosu sojowego
sok z cytryny wyciśnięty z jednej jej połówki
jedna cebulka dymka
szczypior z cebulek dymek
szczypta pieprzu
szczypta imbiru
troche curry
łyżka uprażonego sezamu
oraz około 50 g ugotowanego brązowego ryżu

[Listonic]

A więc tak, cycucha nacieramy curry, co by był i bardziej opalony i godniej się prezentował na patelni i na językach, po czym kroisz go na grube paski. Cebulke i szczypior siekasz na drobne elementy. Reszta składników to tylko formalność.. na petelce rozgrzewasz miód, dodajesz sos sojowy i na tym kładziesz kurczaka co by się zaczoł smażyć. Dodajesz sok z cytryny, cebulkę, szczypior, pieprz i imbir., jak się to kurczę wysmaży i straci wszelkie oznaki surowizny, zdejmujesz go z patelni i na pozostałości miodu, sosu i soku z cytryny dajesz ryż, żeby lekko przeszedł posmakiem tego widowiska, które miało miejsce..
Całość posypujesz sezamem i wcinasz :)

Od Veni - food

Przepraszam za jakość zdjęcia, jakaś nie ogranięta jestem ostatnio...


6 komentarzy:

grazyna pisze...

Pyszny kurczak! Lubię połączenie miodu i sosu sojowego z kurczakiem a jeszcze sezam do tego... Mniam :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

bardzo mi się podoba, chyba nawet dziś wypróbuje, a jak nie to w najbliższym czasie, fajnie, że składniki podałaś na jedną porcję, dla takiej singielki jak ja przepis jak znalazł :)

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

ps mam taki sam talerzyk tylko biały ;p z Ikei no nie?

Veniuszka pisze...

Pewno ze z ikei, sie w Łodzi otworzyła i chłop pojechał i mi na urodziny zakupił małe conieco..

Waniliowa Chmurka pisze...

Prosto i zdrowo.
To dwa argumenty dla których tejże właśnie potrawie mówię zdecydowane: "TAK!"
:)
Pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

mniam, mniam, właśnie lecę po składniki do sklepu :D