niedziela, 5 lipca 2009

Tort Kawowy z bita śmietaną.. całkiem, całkiem...

Wiecie ci jest absolutnie najgrosze we mnie? Robie tort, biore przepis podstawoway, modyfikuje go absolutnie, nie zapisuje tego, cykam fote i po 3 miesiacach wymagam od siebie zeby to potem pamiętać.. Zdjecia sa super, tort podobno smakował a ja wyrywam sobie kłaki z <...> zeby dojść do tego jak to bylo robione...
A propos tego chyba sobie przypomnialam... mam nadzieje...

Od Veni - food


Tort Kawowy ze ubitą śmietaną
dla 12 osób

ciacho kawowe:
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
ekstrakt waniliowy
3/4 kostki masła
1,5 szklanki cukru
4 jajka

i teraz, z tego co mnie pamieć nie myli, używałam śmietany Łaciatej, kremówki w czerwonym kartoniku o pojemnosci 500 ml. Do tego dwa ŚmietanFixy, cukier puder, chyba ciut cynamonu i esencji migdałowej ( taki kuchenny misz masz )... No, to by bylo na tyle z nadzieniem..

Ciacho robimy następująco:
Nastawiasz piekarnik na 190 stopni Celsjusza. W mleczko podgrzewasz delikatnie tak by bez problemu rozpuścić w nim kawę. W osobnej misce przesiewasz mąkę, proszek i ewentualnie odrobinę soli. W ramach zabrudzeniach wszystkich misek w domu, w kolejnej dokładnie ucierasz masło z cukrem, vanilką, dodając kolejno jajka..
Jak już jako tak będzie się formować masa, powoli bez pośpiechu dosypujesz kombinacje mąki i proszku, oraz mleko kawowe. Tak utworzona masę wylewasz do wczesniej usmarowanej tłuszczem i "upudrowanej" mąką bądz bulka tartą tortownicy. Pieczesz to 50-60 minut.

Nie trudno sie domyślić ze upieczone ciacho musi przestygnąć, żeby je rozkroić, nafaszerować bitą śmietaną i udekorować, ale, tu wtrącę że ciasto samo w sobie jest fajne, takie do polania jakąś polewą i podania do kawy.
Smacznego :D

Od Veni - food


Od Veni - food

1 komentarz:

Lucyna Wegankiewiczowa pisze...

ja w tym celu założyłam bloga - za nic nie mogłam spamiętać tego, co robiłam tydzień temu, a co dopiero miesiąc...