Lekkie, smaczne, lekko wilgotne, słodkie, kolorowe... takie fajne ciacho do kawy i na żale.
Od Veni - food |
Szalony mix grejfruta i jogurtu
na taką długą blaszkę
2 i 1/2 szklanki mąki
łyżka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 jaja
3/4 szklanki cukru
szklanka jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
sok i skórka z jednego różowego grejfruta
ekstrakto wanilkowy
3 łyżku cukru pudru
Do mąki dodajesz proszek i sól. W cukier starannie wcierasz skórkę z grejfruta, tak żeby wchłoną w siebie cały aromat. Najfajniej jest to robić paluszkami, delikatnie fundując cukrowi masaż. Jak juz owy cukier będzie wystarczająco zrelaksowany dodajesz go do jajek i ubijasz na takie kogiel-mogiel. Nie przerywając miksowania dodajesz jogurt, olej i jedną łyżkę soku, oraz wanilkę. Jak to sie ubije dodajesz mączny mix i mieszasz do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wylewasz na blaszkę, wcześniej usmarowaną masłem i wysypaną mąką i pieczesz 30-40 minut.
Z reszty soku i cukru pudru robisz polewę, łącząc obydwa składniki i gotując dłuższą chwilkę...
Na moim zdjęciu jest dekoracja z bitej śmietany, a to dlatego ze ten grejfrutowy karmel nieopatrznie spaliłam :D :D :D
Smacznego :)
Od Veni - food |
6 komentarzy:
Z ciekawością zajrzałam, bo tytuł sugerował coś fajnego :) No, i się nie zawiodłam :) Super, pomysł !
Jestem bardzo ciekawa smaku. Jeszcze nigdy nie robilam ciasta z grejpfrutem :) Pozdrawiam :)
Wow, ciasto grejfrutowe... Zdecydowanie do zrobienia w najbliższym czasie, bo jestem ogrooomnie ciekawa smaku :)
Smak i aromat zalezy od ilości wkładanej czułości (ale rym) w ten masaż cukru. Ale ciacho jest fajne, takie własnie do herbaty, kawy :)
wygląda super, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)))
Thanks for the recipe, I'm gonna ask for a translation.
Prześlij komentarz