piątek, 20 stycznia 2012

Kurczęce piersi z toffi i sezamem

A czemu by czasami lekko nie poeksperymentować?
Kurczę w sumie kurcze do wszystkiego pasuje. Do cytryn, do miodu, curry, to do toffi też czemu by nie. Danie gotowe w kilka chwil rym, cyk, cyk, a zaskakuje tak trafnym połączeniem smaków, że po zjedzeniu aż rozdwoiłam się, stanęłam obok i sama uścisnęłam dłoń prezesowej Veniuszki!
Najlepiej!


Od Veni - food

Składniki:
(dla 2 osób)
Kurczę:
jedna podwójna pierś z kurczaka
3 ząbki czosnku
5 łyżek sosu sojowego
sok z połówki cytryny
łyżka masełka czosnkowego
2 łyżki sezamu
pieprz

toffi:
szklanka cukru
3 łyżki wody
100g serka mascarpone
łyżka masła
łyżeczka grubej soli

szczypiorek do przystrojenia.

Zagotowujesz ryżyk z łyżeczką soli.

Szczegóły przygotowania marynaty: Pierś z kurczaka kroisz na grube plajstry. Do miseczki wkewasz sos sojowy, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny. Tak przygotowaną kurczęcą kąpiel wstawiasz do lodówki na 2 godziny.

Do rondelka o grubym dnie wsyp cukier i dodaj 3 łyżki wody, oraz masło, stawiasz na małym ogniu i gotujesz, aż masa nie stanie się delikatnie brązowa. Uważaj by nie spalić karmelu! Kiedy masa nabierze pożądanego koloru, dodaj mascarpone i sól.
Uwaga! Karmel może pryskać gorącej piekielnym! Mieszasz, masę aż dokładnie się nie połączy i nie stanie się zupełnie gładka i jedwabista!
Kurczaka wraz z marynatą usmaż na łyżce masełka czosnkowego (mniam!). Zasyp cycuszki sezamem i smaż dalej, aż będą gotowe.
Na talerz wylej sos toffi. Wyłóż ryż, i piersi z kurczaka z sezamem. Posyp posiekanym szczypiorkiem i podaj.
Smacznego!!

Od Veni - food

3 komentarze:

asieja pisze...

odważna jesteś skoro tak eksperymentujesz!:-)

grazyna pisze...

A to ciekawe ! Az nabrałam chęci, żeby zrobić !
Do zobaczenia w środę na wernisażu :)

missaint pisze...

maksymalnie chcęto.