Od Veni - food |
Poki co, wyżywam sie na muffinkowej fromce i dzis przedstawiam:
Czekoladowe muffiny z lukrem
(starczyło na całą blaszke - 12 muffinków)
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku
łyzeczka sody
2 łyzki kakao
szklanka cukru
szklanka mleka
1/3 kostki miekkiego masła
jajko
cukier vaniliowy bądz ekstrakt
12 kostek czekolady mlecznej
Czekoladowy krem maślany
równe porcje miekkiego masła i cukru pudru oraz pół porcji kakao, zmiksowane razem.
A więc tak - Panie, Panowie i inni zgromadzeni - mieszamy wszystko razem..
Ależ filozofia..
:)
Kiedy juz nasz wspaniały mikser, połączy wszystkie składniki w jedna masę, zabieramy się do oporzadzania foremnicy do muffinek. Tą starannie smarujemy masłem i wkladamy do kazdej foremki papilotkę i do niej cisto na 3/4 wysokości. Do kazdej z nich wciskamy do środka po kostce czekolady, tak, że kiedy ktoś będzie chciał zjeśc owego muffinka zaraz po upieczeniu, poparzy sobie język, wyborna rozpuszczoną czekoladą ( nie no, żartuje..) ale taka kostka w środku, zawsze jest ciekawym elementem w tym kawałku wyrosniętego ciastka, z którego amerykanie zrobili postać kultową.
Po zapelnieniu wszytkich otworków w brytfance, wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 15 minut.
Jak muffinki troche przestygna, neleży je przyozdobić kremem maslanym i jeść, jeść, JEEEŚŚĆĆĆ... co by po świetach było mało..
Od Veni - food |
1 komentarz:
zajebisteee :D musze sie zaopatrzyc w taka foremke :D
Prześlij komentarz