W ogóle jabłko to jest twór nad twory. Mogłabym mu poświęcić cześc swojego zycia artystcznego i smakowego. Ten owoc grzechu, zdecydowanie jest tego wart i szczerze - gdybym była Ewą, też bym sie nie powstrzymała przed jego zjedzeniem, bez patrzenia na konsekwencje. To jest czysta rozkosz, zamknięta pod cieńiutką warstwą skórki. Z tymi jabłkami jest jak z facetami, wyobraż sobie to porównanie..
w wersji słodkij, kwaśnej, soczystej, miękkniej no i jak juz powównujemy do facetów - twardej
.. Do tego ze wszelkich maściach, czerowne, zielone, zółte, z plamkami, wypustkami, prążkami lub.. bez... :)
Od Veni - food |
Mus niebiański jabłkowy, ogromnie odświeżający
na 4 porcje
4 jabłka
odrobina cukru z zależności od upodobania
szczypta cynamonu ( bo bez cynanomu, jak dla mnie, jabłko w kuchni nie zaistnieje )
sok z połówki dużej cytryny
200ml śmietanki 30%
około 150ml ubitej śmietanki
[Listonic]
Jabłka obierasz ze skórki, wydrążasz gniazda nasienne, wszystko jak leci wkładasz do blendera i miksujesz... A! Że niby taka mądra bo ma blender, a jak już ktoś nie ma to musi ten przepis ominąć.. Wcale nie musi, jabłka w tym wypadku ścierasz na tarce na papkę, taką jaką moja mama mi kiedyś przygotowywała i resztę składników po prostu musisz w te jabłka wmieszać i gotowe..
A jak by komuś nie paskowała ta śmietana bo za tłusta, lub cukier bo nie zdrowy to odrobina wyobraźni nie zaszkodzi i zamiast tej całej śmietany dajesz jogurt naturalny, albo 100 wody z odrobnią rozpuszczonej w niej żelatyny (powiedzny pół łyżeczki)a cukier z łatwością zastępujesz miodem lub syropem klonowym lub w ogóle go nie dodajesz.. Da się?
Mowa końcowa naszego musu zakończyła się przekładaniem go ubitą śmietana i dodaniem na sam wierzch szczyptę cynamonu i startej gorzkiej czekolady.. mniam!
Od Veni - food |
5 komentarzy:
Zgadzam się z Tobą co do jabłek w zupełności ! Ja dziś naprodukowałam jabłek prażonych, bo jutro piekę jabłecznik.
Twoja propozycja grzechu warta :)
A wiesz, ze u mnie w tym roku tragedia? Na trzech drzewach nie ma ani jednego jabłka... Dawno tak nie było, będę musiałam jabłka kupować latem :(
bo to wszystko przez te bezsensowne pogody..
Niebiańsko wygląda ten mus;)
cudowny jest ten deser. co do jabłkowej niezwykłości i pyszności zgadzam się całkowicie. takie niepozorne i często niedoceniane owoce.. a przecież tak pyszne!
i.. lubię desery w przezroczystych szklankach, z warstwami.
nie da się ukryć, wygląda bajecznie:)
Prześlij komentarz