Od Veni - food |
Ciasto z masłem orzechowym i nuta karmelu
(około 10 osób)
szklanka oleju roślinnego
2 szklanki cukru
200g masła orzechowego (ja kupiłam takie z kawałkami orzeszków, żeby w trakcie były takimi piko niespodziankami między zębami)
tubka mleczka skondensowanego karmelowego
vanilia
5 jajek
3 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
tabliczka czekolady mlecznej, 200 ml śmietanki 36%
orzeszki ziemne do posypania polewy
[Listonic]
A więc (podobno nie zaczyna się zdania od "a więc), więc :)
Olej miksujesz z dwiema szklankami cukru, dodajesz do tego masło orzechowe i miksujesz swoim szalonym mikserem, aż wszystko nie ładnie połączy. Dodajesz mleczko karmelowe oraz ekstrakt vaniliowy. Masę cały czas dokładnie wyrabiasz tym mikserem i w trakcie tej czynności, dodaje kolejno po jajku. Jak masa będzie już konsystencji zadowalającej, dodajesz mąkę, wymieszaną z sola i proszkiem do pieczenia. Teraz wystarczy już tylko wylać ciasto do formy i upiec. Nie wiem w jakiej temperaturze i ile czasu, więc jak ktoś się dowie to niech z łaski swojej komentarzem uzupełni mój wpis..
Śmietankę zagotowujesz, wsypujesz do niej czekoladą, dokładnie mieszasz zawartość, aż czekolada się nie rozpuści. Na gotowe ciasto rozlewasz nowo powstały ganasz i posypujesz orzeszkami ziemnymi (można kupić takie orzeszki ziemne w karmelu, rozdrobnić je i tez posypać.. w sumie szkoda ze wcześniej na to nie wpadłam :))
Od Veni - food |
Czas na ciasto numer dwa, takie typowo z posmakiem masła orzechowego. Nawet teraz pomyślałam sobie, że moznaby dodać do niego jednego rozmaślonego banana, albo dwa, aby fajnie się zapiekły.. Musze to spróbować następnym razem
Ciasto o wyraźnym posmaku masła orzechowego
(dla 10 osób)
250g miękkiego masła
200g masła orzechowego
3 szklanki cukru
4 jajka
szklanka mleka
3 szklanki mąki
proszek do pieczenia
sól
dwie tabliczki czekolady mlecznej, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
rozdrobione orzeszki ziemne, jako posypka nadająca ciastu ostateczny szlif..
[Listonic]
Wykonanie dość podobne do poprzedniego. Masła, dokładnie ubijasz z cukrem, aż nie powstanie taka dobrze napowietrzona masa. Wbijasz do tego po jednym jajku, jak to się połączy dodajesz mleko, oraz po chwili mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia (powiedzmy łyżeczką tego proszku) i z pół łyżeczki soli. Pieczesz w temperaturze 180 stopni, do momentu aż ciasto nie będzie przyjemnie rumiane, a patyczek wetknięty w środek nie będzie suchy..
Przestudzone ciasto, polewasz roztopioną czekolada i posypujesz orzeszkami ziemnymi :)
Smacznego!
Od Veni - food |
10 komentarzy:
orzeszki ziemne to ja bardzo lubię, zresztą jak każde inne orzeszki ;)
Pyszności z tymi orzeszkami zrobiłaś :)
mmm uwielbiam masło orzechowe! wygląda niesamowicie pysznie!
No chyba nawet te ciacha są dobre :)
przepis zapisuję :)
Ostatnio chodzi za mną coś z masłem orzechowym. A Twoje ciasta jeszcze pogłębiły moją potrzebę ;)
Gin, rób, rób! na zdrowie i na smaczne popołudnie!
Uwielbiam połączenie słodkiego i słonego. Takie ciasto to coś dla mnie.
Chrystusie niebieski! Od niedzieli nie mogę myśleć o niczym innym, zmasakrowałaś mi mózg tym przepisem. Obawiam się, że ja brzydząca się gotowaniem istota będę w niedzielę piekła ciasto z masła orzechowego :D
ależ Ty kusisz tymi zdjęciami pięknymi.. tak nie można! :-)
Prześlij komentarz