nie wymaga dużej umiejętności kulinarnej, a pozwala na osiągnięcie finezji smaku :)
Podpatrzyłam go na lotnisku, podczas pewnego powrotu do domu, zawartość kubeczka nazwana była "Lemon cheesecake" i ja ta zawartość troche skopiowałam :)
Przepis na krem cytrynowy pochodzi z książki Rafała Włudyki "Desery wykwintne a nawet wyrafinowane", bo ja sama nie wpadłabym na połączenie masła i jajek w formie innej niz z mąką i cukrem tworzące po prostu ciasto, a tu taki myk :)
Od Veni - food |
Malusie cytrynowe serniczki
(8 sztuk)
krem cytrynowy:
2 żółtka i jedno całe jajko
100g masła
3 czubate łyzki stołowe cukru
sok z jednej średniej cytryny
masa serowa:
dwie kostki sera twarogowego tłustego (ale 500g serka mascarpone)
ok 6 łyżek cukru
spód: pokruszone ciasteczka pełnoziarniste, albo również pełnoziarniste płatki śniadaniowe, płatki typu: cruncher, czy cokolwiek innego co chrupie, jest słodkie lub Twoje ulubione :)
[Listonic]
Więc tak, ser z cukrem wkładasz do miski, bierzesz blender lub inne urządzenia tnąco-rozcinające, i mielisz, aż nie powstanie gładka masa. W przypadku serka mascarpone ten zabierz jest zbędny kompletnie, bo po prostu miksujesz ser z cukrem, tak, aby cały był słitaśny jak foty na naszaka. Ja dodałam jeszcze odrobinę ekstraktu waniliowego.
Co do kremu cytrynowego. Jajko w towarzystwie żółtek lekko ubijasz. W rondelku topisz masło z cukrem i dodajesz sok z cytrynów. Jak się wszystko ładnie połączy, ostrożnie wlewasz masę maślaną do mieszanki jajecznej, uważając cy by się te jaka nie ścięły przypadkiem. Mieszasz dokładnie, po czym spowrotem przelewasz całość do rondelka i ogrzewasz, aż masa nie zamieni się w budyń. Ot taki budyń cytrynowy :P
Teraz etap końcowy. Do małych szklanych kubeczków (polecam produkt uboczny świeczek z ikei. Szklane świeczniczki po dokładnym upraniu służą wyśmienicie). Na dno wsypujesz spód z ciastków czy tak czegokolwiek co upodobane, najulubieńsze, na spód dajesz masę serową, a całość polewasz kremem cytrynowym. Tadaaaam!
Od Veni - food |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz